İşitme cihazlarının temel fonksiyonu, işitme kaybı yaşayan bireylerin çevreden gelen işitsel bilgileri rahatça duyup algılayabileceği aralığa çıkarmaktadır. İşitme cihazları, kişinin sesleri daha iyi duymasına ve konuşulanları daha net şekilde anlamasına olanak tanıyan, kişinin iletişim yeteneğinde genel bir iyileşme sağlayan küçük elektronik cihazlardır.
Tespit edilen işitme kaybının ilaç tedavisi ya da ameliyatla düzelme ihtimalinin olmadığı durumlarda, KBB doktorunun ve odyolog/odyometristin önermesi ile işitme cihazı kullanılır.
Kişiye uygun işitme cihazının seçimi, işitme kaybının türü ve derecesi, dinleme gereksinimi ve yaşam tarzına göre yapılmalıdır.
İşitme cihazları kulağa yerleşim şekilleri açısından farklılık gösterir. Bununla beraber işitme cihazları farklı işitme kayıpları için farklı güce ve özelliklere sahiptir. En iyi işitme cihazı türü olarak belirtilebilecek bir tür yoktur. Birey için en iyi işitme cihazı kişinin kulak yapısına uygun, işitme kaybına en iyi verimi sağlayan, rahat duyum ve algılama sağladığı cihazlardır.
Kulak içi işitme cihazları, işitme sektöründeki en küçük cihaz gurubunu oluşturur. Tüm parçaları kulak kanalının içerisinde bulunan bu cihazlar, dışarıdan bakıldığında gözükmeyecek kadar küçük olabilir. Bakım ve kullanım maliyetleri diğer cihazlara göre biraz daha fazla olan kulak içi işitme cihazları, orta ve ileri dereceli işitme kayıplarında kullanılabilir. Ancak kulağın anatomik ve fizyolojik anlamda(dar olmaması, kulak kanalında akıntı olmaması vb.) kulak içi işitme cihazı kullanılmasına uygun olmadığı durumlarda tercih edilmemelidirler.
Dışarıdan hiç görünmeyen
Dışarıdan bakıldığında pek görünmeyen
Dikkatli bakıldığında fark edilen
Kulak arkası işitme cihazları en eski ve en çok kullanılan işitme cihazı modelidir. Hafif dereceli işitme kayıpları hariç tüm kayıp türlerinde kullanılabilir. Tüm elektronik parçaları kulak kepçesinin arkasında bulunan bu cihazlar, bir hortum ve kalıp yardımı ile kulak kanalında sabit şekilde otururlar. Dışarıdan gözüktüğü için günümüzde tercih edilmesi diğer cihaz türlerine göre daha düşük olsa da; uzun ömürlü ve dayanıklı olmaları, çocuklarda kullanılabilecek tek cihaz türü olmaları ve çok ileri dereceli işitme kayıplarındaki tek seçenek olmaları sebebiyle önemli cihazlardır.
Kişiye özel kalıp alınan
Küçük olmasından dolayı dışarıdan pek fark edilmeyen
Bu cihazlar, sadece hoparlörü kulak kanalı içerisinde bulunan işitme cihazı modelidir. En büyük avantajı kalıp gerektirmemesi ve seslerin kulak kanalı içerisinde üretilmesi sonucu sesin iletim yollarında bir kayba uğramamasıdır. Kulak arkası cihazlara göre daha estetik gözüken RIC/RIE cihazlar, hafif dereceli kayıplardan ileri dereceli kayıplara kadar kullanılabilir.
Küçük olmasından dolayı dışarıdan pek fark edilmeyen
Kreatif özelliklere sahip Tie’nin sinyal iletimi, kulağın doğal çalışma sisteminin uyarlamasına dayanır. Tie, kulak kepçesinin fonksiyonlarının tümünü kullanmak için olabildiğince titiz davranır.
Cihaz hakkında detaylı bilgi almak için Tie İşitme Cihazları sayfasını inceleyebilirsiniz.
SGK, emekliler için 1012,50 TL, çalışanlar için 810 TL ödeme yapmaktadır. SGK ödemesinden yararlanmak için ilk olarak KBB hekimine gidilmeli daha sonra işitme kaybınız olduğuna dair bir rapor çıkarılmalıdır. Akabinde SGK’nın vermiş olduğu ödenekten faydalanabilirsiniz.
Diğer yaş grupları için SGK’nın yapmış olduğu ödeme tutarlarını size en yakın işitme cihazı merkezimizden öğrenebilirsiniz.
İşitme cihazı kullanıcısı iseniz cihazınızın yanına nem alma tableti ve işitme cihazı bakım seti de kullanmanız tavsiye edilir. Böylelikle cihazınızın oksitlenmesini engelleyip, ömrünü daha fazla uzatmış olursunuz.